XXXIII. Országos Rajzverseny

2024. március 13-14-én zajlott a magyarországi középiskolás diákok három évtizedes hagyományra visszatekintő, komoly szakmai tekintélynek örvendő eseménye. A verseny helyszíne a Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Gyakorló Iskolája, a “Kisképző” volt. E rendezvény a hazai középfokú művészetoktatás legnagyobb éves eseménye, ahol idén 30 művészeti középiskola 71 tanulója versenyzett. Két nap alatt három rajz készítése volt a feladat, melyekre összesen 12 óra állt rendelkezésre. Az ország legjobb rajzi készségű tanulói számára is nagy kihívás ennyi idő alatt egy csendélet, egy portré és egy akt elkészítése.

Az erős mezőny miatt nem volt könnyű feladat a munkák értékelése, melyet Magyarország művészeti egyetemeinek professzoraiból álló zsűri végzett. A verseny záró programjának a Magyar Képzőművészeti Egyetem adott otthont, az elkészült alkotásokat a grafika tanszék előtti térben állították ki, a díjazottak értékelése és díjak kiosztása pedig az egyetem galériájában, a Barcsay teremben történt. A Hauszmann Alapítvány és az egyetem támogatásával a verseny rangjához méltó, kiváló minőségű rajzeszközökből álló eszközcsomagokat vehettek át a díjazottak.

kategória helyezés versenyző felkészítő tanár
I. 1. Inczédi Viktória Donka Péter Medgyessy Ferenc Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum
I. 2. Pócs Orsolya Funták Gyula Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Gyakorlóiskolája
I. 3. Hemm Lilianna Prell Norbert Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum