Tanévnyitó a Kisképzőben

Idén ősszel a második tanév vette kezdetét a Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégiumban, a Hauszmann Alapítvány által támogatott szépmíves képzésnek helyet biztosító korszerű műhelyekben.

A 2024. szeptember 19-i tanévnyitón a diákokat az intézmény igazgatója, Szűcs Tibor köszöntötte, aki kiemelte, hogy a sikeresen zárt előző tanév után a négy eddigi műhely mellett újabb szakirányú képzés tér vissza a több, mint két évszázados múltra visszatekintő Kisképző falai közé.

A Hauszmann Alapítvány messzemenő támogatásával az eddigi fém-, festő-, szobrász- és üveg szépmíves mesterségek oktatása mellett idén ősztől megkezdődik a szakma által már régóta várt fa és bútor szépmíves képzés is. A két intézmény együttműködésének célja olyan speciális ismeretekkel rendelkező kivitelező szakemberek nevelése, akik a magyarországi történelmi épületek felújításával kapcsolatos szobrászati, festészeti, üveg-, fa- és fémmegmunkálási feladatait a tervezők által elvárt magas színvonalon tudják majd a jövőben végezni.

A diákokat a Hauszmann Alapítvány nevében Jánovszki Tamás, tudományos és létesítmény-üzemeltetési vezető üdvözölte, aki hangsúlyozta, hogy az innovatív oktatási programnak köszönhetően a következő két évben olyan hasznos és a mindennapokban alkalmazható gyakorlati tudásra, mesterségbeli jártasságra tesznek majd szert, melynek munkájuk során a továbbiakban is jó használ vehetik.  Kiemelte, hogy az intézményben zajló közös munka hosszú távú célja nem kevesebb, mint a művészi igényű kézműves kivitelezésben, a szépmíves mesterségekben jártas hazai szakembergárda utánpótlása, és ezen keresztül a jelentős hagyományra visszatekintő magyarországi képző- és iparművészeti örökség hagyományainak méltó ápolása.

A hivatalos ünnepség után a diákok osztályfőnökeik kalauzolásával ismerkedtek az új tanév feladataival és a megújult műhelyekkel.